Instructies, leefregels en oefeningen bespreken en meegeven voor thuis hebben we binnen Fys’Optima altijd belangrijk gevonden. Zo belangrijk dat SmartFysio hiervoor, tot 2017, centraal werd ingekocht. Zo konden alle Fys’Optima-partners dit zonder kosten gebruiken. Ondanks onze investeringen om van SmartFysio ons netwerkproduct voor thuistraining te maken (handleidingen, telefonische ondersteuning, workshops, koppelingen e.d.) is dit niet gelukt.  We merkten daarbij op dat de ontwikkelingen in het programma niet zo voortvarend gingen als door jullie en ons verwacht werd. Ook zagen we steeds meer nieuwe aanbieders in de markt die wel door praktijken omarmt werden (o.a. door optimalisatie van koppelingen, ontwikkeling van apps e.d.). Dat is de reden dat we ons beleid op dit terrein aangepast hebben.

Waarom investeren in zelfmanagement in behandeling en begeleiding?

 1. Het verkleinen van therapie-afhankelijkheid en het vergroten van de eigen regie draagt positief bij aan herstel en het verlagen van zorgconsumptie.
 2. Vergroten van de professionele uitstraling van de praktijk.
 3. Vergroten van de eenduidigheid van zorgverlening bij zelfde soort aandoeningen.
 4. Vergroten van de naamsbekendheid van de praktijk (naam, logo en praktijkgegevens worden naar buiten gebracht)
 5. Voorbereidend op vervolgstappen richting E-health.
 6. De komende jaren zal de inkoop van zorg in toenemende mate productgericht zijn (aspecifieke rugklachten, aspecifieke nekklachten, artrose, claudicatio, COPD enz.), waarbij er per aandoening en zorgprofiel een vaste vergoeding verstrekt wordt. In een dergelijke systematiek is efficiëntie van zorg niet alleen goed voor de zorgverzekeraar, maar ook voor de zorgverlener.

Implementatie

Hieronder worden een aantal belangrijke implementatie-stappen besproken:

 1. Zorg dat je hele team het belang onderkent van structureel werken met een zelfmanagementprogramma.
 2. Wees heel duidelijk richting je team. Het is geen keuze om vaker oefeningen mee te geven, maar het is een vastgestelde werkwijze, waar alleen beargumenteerd van afgeweken wordt. Dus geen vrijheid blijheid, daarvoor is deze keuze veel te belangrijk.
 3. Kies een ondersteunend programma welke volledig in je EPD-pakket geïntegreerd zit.
 4. Kies een ondersteunend programma met voldoende stabiliteit en ontwikkelkracht.
 5. Zorg dat elke zorgverlener optimaal toegang heeft tot het programma.
 6. Maak er echt een project van: informatievoorziening, scholing (veelal webinars), implementatie, evaluaties. Tip: maak iemand binnen de praktijk verantwoordelijk voor gebruik van de applicatie!
 7. Maak gebruik van de zeer sterke voordeelacties die Fys’Optima heeft lopen.

Welk programma?

Naar aanleiding van ervaringen en referenties zijn we op zoek gegaan naar de beste programma’s om scherpe deals mee af te spreken.

 1. Physitrack: Hier zijn in minder dan 1 jaar al meer dan 50 Fys’Optima-praktijken mee gaan werken. Wij horen hele positieve verhalen over de professionaliteit en het gemak van dit programma. Physitrack is volledig geïntegreerd in SpotonMedics en werkt daardoor naadloos hiermee samen. Met de meeste andere EPD’s is een goede koppeling aanwezig. Wij horen hele positieve verhalen over de professionaliteit en het gemak van dit programma. Physitrack is volledig geïntegreerd in SpotonMedics en werkt daardoor naadloos hiermee samen. Met de meeste andere EPD’s is een goede koppeling aanwezig. Daarnaast ontwikkelt Physitrack zich goed richting een E-health applicatie. Als Fys’Optima-partner betaal je geen € 9,95 per maand per gebruiker, maar € 5,45 (bij een praktijk met 8 gebruikers scheelt dit  € 432,- per jaar!).
 1. Huiswerkoefeningen.nl (HWO): Met HWO heb je toegang tot meer dan 10.000 oefeningen dat volledig geïntegreerd is in Intramed en hierdoor naadloos aansluit op elkaar. Ook is het mogelijk om HWO te gebruiken zonder dat je met Intramed werkt. Omdat zowel Intramed als wij korting geven, ontstaat er een korting op korting. Hierdoor is het programma heel aantrekkelijk en al te gebruiken vanaf € 2,50 per gebruiker, per maand (i.p.v. het normale tarief van € 10,-):
  - Gebruik je Intramed, Intramed PLUS en Intramed Online dan betaal je maar € 2,50 per gebruiker, per maand.
  - Gebruik je Intramed en Intramed PLUS dan betaal je € 2,75 per gebruiker, per maand.
  - Gebruik je alleen Intramed (of geen Intramed) dan betaal je € 7,- per gebruiker, per maand.
 1. HWO-AfsprakenApp: Naast HWO is er ook de HWO-AfsprakenApp. Deze app biedt de mogelijkheid tot het versturen van afsprakenreminders en oefenprogramma’s die rechtstreeks bij de cliënt in de app verschijnen. Ook de HWO-AfsprakenApp is volledig geïntegreerd met Intramed. Het programma is al te gebruiken vanaf €6,50 per gebruiker per maand (i.p.v. het normale tarief van €14,-):

- Gebruik je Intramed, Intramed PLUS en Intramed Online dan betaal je maar € 6,50 per gebruiker, per maand.
- Gebruik je Intramed en Intramed PLUS dan betaal je € 7,- per gebruiker, per maand.
- Gebruik je alleen Intramed dan betaal je € 10,40 per gebruiker, per maand.

(alle bedragen inclusief BTW)

Wacht niet langer. Maak werk van het vergroten van de eigen regie van je cliënt en straal die professionaliteit ook uit!

Wil je meer informatie, ga dan naar de websites van betreffende partijen. Of bel, voor Physitrack:  Frank van Zon, 0620858506 en voor de HWO-AfsprakenApp en HWO.nl: Jelle Jouwsma, 0616826472. Gebruik je Intramed? Dan kun je voor HWO of de HWO-AfsprakenApp contact opnemen met de afdeling Verkoop & Administratie van Intramed, 0182 - 621 107.
Ook kun je uiteraard altijd met Fys'Optima bellen: Peter Griffioen, 0628178315.

Deel deze pagina: