Tegenwoordig slaan we steeds meer informatie op in systemen. Denk aan gegevens over cliënten, afspraken en declaraties. Wanneer systemen niet goed beveiligd zijn, kunnen privacygevoelige gegevens openbaar worden. Niet gek dus dat informatiebeveiliging een belangrijk onderdeel in veel audits is. Kwaliteitsmanager Aart Louwrier van Fys’Optima geeft vijf praktische tips om jouw systemen beter te beveiligen.

Tip 1: Wees bewust van risico’s

Aart: “De manier waarop met privacygevoelige informatie wordt omgegaan is een belangrijk speerpunt voor alle collega’s binnen je praktijk. Met de gratis tool van NEN wordt je aan de hand van stellingen meer bewust wordt gemaakt van informatiebeveiliging. Op basis van je antwoorden krijg je feedback over jouw handelen.”

Tip 2: Vergrendel je computer bij afwezigheid

“Om je werk goed te kunnen doen, heb je altijd een aantal programma’s open staan. Denk hierbij aan je EPD of e-mailprogramma. Vergrendel daarom altijd je computer als je van je werkplek af bent. Ook als je alleen maar even een kopje koffie gaat halen of naar het toilet moet.”

Tip 3: Ga zorgvuldig om met je wachtwoorden

“Wijzig je wachtwoord regelmatig, bij voorkeur elke drie maanden, en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Daarnaast is het belangrijk dat je inloggegevens die door meerdere collega’s gebruikt worden wijzigt wanneer er bijvoorbeeld iemand uit dienst gaat.”

Tip 4: Bescherm je systemen met gecertificeerde software

“Met beveiligingssoftware zorg je ervoor dat niemand ongeoorloofd inzage heeft in de gegevens van onze patiënten, dat de patiëntgegevens ook bij calamiteiten beschikbaar blijven en dat we er vanuit kunnen gaan dat de gegevens zoals die geregistreerd staan ook correct zijn. Zorg er wel voor dat de software voldoet aan veiligheidsnorm NEN 7510. Deze norm is kosteloos te downloaden via de website van NEN.

Tip 5: Doe de risicoanalyse

“Het is goed om inzicht te hebben in de risico’s binnen jouw praktijk. Voer daarom jaarlijks een risicoanalyse uit. Deze vind je op bijlage 10.3.2. in het kwaliteitshandboek van Fys'Optima. Ben je nog niet in het bezit van het handboek? Neem dan contact met me op via aart.louwrier@fysoptima.nl."

Deel deze pagina: