Nieuws

Samenwerking met etol Hygiëne

23 juni 2020

etol Hygiëne

Wanneer mensen gepassioneerd over hun werk vertellen dan maakt het niet zoveel uit of dit gaat over fysiotherapie, voetbal of schoonmaakmiddelen. Edwin Kooijman, medewerker bij etol Hygiëne, kan over een desinfectant praten als over een mooi glas wijn. Dit in combinatie met een ruim assortiment aan reinigingsproducten producten die bij onze branche passen, maakt dat we de samenwerking met etol Hygiëne zijn aangegaan.

Edwin zal je via de infobrief en, indien gewenst, webinar informeren (geen verkoopshow!) over praktijk hygiëne. Wanneer je vragen hebt, kun je hem bellen op nummer 06-11917635 of mailen via edwin@etol.nl. Onderstaand zijn eerste tips!

 

Beste praktijkhouders en medewerkers,

Laat ik me eerst even kort voorstellen: mijn naam is Edwin Kooijman, woonachtig in Brabant en ik ben ruim 20 jaar werkzaam in deze branche, waarvan ik inmiddels 13 jaar werkzaam ben voor etol Hygiëne. etol Hygiëne heeft horeca gerelateerde klanten maar heeft zich de laatste jaren met name gericht op zorg gerelateerde klanten, waaronder zorgcentra, verpleeghuizen en ziekenhuizen.

Een steeds terugkerende vraag van mijn relaties is: welke producten kan ik het best gebruiken om te desinfecteren zonder dat ik mijn materialen beschadig en hoe gebruik ik deze producten veilig en zo efficiënt mogelijk. 

Reguliere reinigingsmiddelen/ schoonmaakproducten hebben geen desinfecterende werking. 

Het werken met bleekmiddelen wordt tevens afgeraden, dit geeft een ongewenst geurafdracht en heeft niet het gewenste resultaat, het werken met chloortabletten kan, maar het heeft wel een bepaalde discipline nodig, hier is het namelijk van belang om geschikte tabletten te gebruiken in een juiste dosering, anders heeft deze handeling niet het gewenste resultaat. 

Om relatief snel en makkelijk een desinfecterende handeling uit te kunnen voeren, zijn er twee methoden, 

  • Reiniger desinfectant op basis van water (CTBG toelatingsnummer 11949-N)
  • Oppervlakte desinfectant op basis van 70 % Ethanol (CTBG toelatingsnummer 14065-N)

Ik ga uitleggen wat het verschil is en wat mijn advies is.

 

Reiniger desinfectant, 

Een reiniger desinfectant wordt aangelengd met water, van belang is dat de dosering juist is, daarbij heeft het product een inwerk tijd nodig om een goede desinfecterende werking mogelijk te maken. 

Praktisch is het niet handig om voor iedere schoonmaakhandeling een emmer water af te moeten vullen met daarin de juiste verhouding product. Dit leidt bijna altijd tot verspilling omdat je bang bent te weinig te gebruiken. Een betere oplossing hiervoor zijn het gebruik van geïmpregneerde doeken, waarbij de verhouding water en de hoeveelheid product in balans zijn. Dit is handiger in het gebruik en goedkoper doordat je de juiste hoeveelheid gebruikt. Na het behandelen van de patiënt neem je een “wipe” uit de emmer, desinfecteert de behandeltafel en/of apparatuur in de oefenzaal. Voordat de volgende patiënt binnen treedt heeft het product haar werk gedaan en biedt je een veilige omgeving voor patiënt en medewerker. Eventueel achtergebleven product residu wordt met de reguliere schoonmaak weggenomen. Het product heeft, mits de dosering juist is, een inwerktijd nodig van minimaal 5 minuten.

Oppervlakte desinfectant, 

Een oppervlakte desinfectans bestaat uit minimaal 70 % Ethanol. Het voordeel hiervan is dat het een relatief korte inwerktijd heeft (30 seconden). Dit product is uitermate geschikt voor het desinfecteren van handcontactpunten. Je dient hierbij wel de juiste de handeling in acht te nemen: eerst het product aanbrengen op de werkdoek/ papier en vervolgens het object afnemen. Anders kan er bij langdurig gebruik schade ontstaan doordat de concentratie van werkzame stoffen te hoog is voor bijvoorbeeld het “leer” van de behandelbank. Het is ook raadzaam om geverfde oppervlakken niet te behandelen met dergelijke producten. 

Ik heb inmiddels ervaren dat de mensen bij Fys’Optima denken vanuit de praktijk (ik heb deze infobrief dan ook 2x geschreven om het vak idioom te laten verdwijnen).  Dat is ook de houding die wij bij etol Hygiëne hebben. Wij willen ons onderscheiden door service. Niet voor niets gebruiken wij de slogan: “waar hygiëne en service elkaar ontmoeten”. 

Omdat etol producent/ leverancier is, zie je geen prijzen op haar website. Voor klanten van etol Hygiëne is de website wel toegankelijk qua prijzen en bestelformulieren.

Fys’Optima staat voor altijd transparante weergave. Daarom  worden de meest gangbare producten met prijs via de Fys’Optima website weergegeven. 

etol Hygiëne heeft speciaal voor Fys'Optima partners een product pakket samengesteld.

Kijk voor het overzicht op de pagina: https://www.fysoptima.nl/faciliteiten/etol-hygiene